BURGUM – Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg is verhuisd van de Noardermar naar de prachtige boerderij waar voorheen jongerencentrum Kiehool was, Schoolstraat 102 in Burgum. Het pand ondergaat een grondige verbouwing. “Het wordt een afscheidsboerderij”, zegt Sjoerdtje de Haan. “Met ruimtes die qua sfeer het verdriet niet onderstrepen, maar troostend en inspirerend zijn. Door kleinschaligheid wordt exclusiviteit en geborgen samenzijn gegarandeerd.”
In het voorhuis van de boerderij zijn twee prachtige kantoorruimtes gerealiseerd, waar de dames van de uitvaartzorg hun intrek hebben genomen. Van hieruit wordt rustig naar achteren verder gebouwd.
In het middenstuk van de boerderij komen twee opbaarkamers met aansluitend een royale familieruimte. Hier zullen nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten in de dagen voorafgaand aan de uitvaart.
De boerenschuur van weleer wordt ingericht voor uitvaarten en condoléancemomenten. De ruimte zal ook gebruikt kunnen worden voor lezingen, informatiebijeenkomsten, studiedagen of bijvoorbeeld een rouwcafé. Het plafond wordt vervangen door een balustrade, van waar de mensen de uitvaart beneden kunnen volgen. Op de balustrade komt een permanente expositieruimte voor kunstwerken die gecreëerd zijn in tijden van rouw.
De tuin rondom wordt aangelegd als pluktuin. Er is straks de mogelijkheid om bloemen te plukken voor in de opbaarkamer of bijvoorbeeld een bloemwerk voor op de kist.
Voor creatieve uitingen wordt boven de kantoren een rouwworkshopruimte ingericht. Hier zullen alle materialen en begeleiding aanwezig zijn om bijvoorbeeld bloemwerken te maken of kinderen mooie vlinders te helpen beschilderen voor op de kist. “We onderzoeken momenteel wat we nog meer kunnen aanbieden op creatief vlak”, zegt Sjoerdtje de Haan.
Ze vindt het een van de belangrijkste vragen tijdens het afscheid nemen: hoe kunnen nabestaanden zelf vorm geven aan het afscheid? Sjoerdtje: “Waar de één heel praktisch begint te regelen, schrijft een ander eerst het in memoriam. Ergens anders maakt iemand zelf een bloemwerk, of bieden familieleden zich aan de kist te dragen. Daarom vraag ik altijd: ‘Wat heb jij persoonlijk nodig om goed afscheid te kunnen nemen van je naaste?’. Om daarbij inspirerend te mogen zijn, blijft altijd een uitdaging voor mij als uitvaartbegeleider. De afscheidsboerderij vergroot onze mogelijkheden om meerwaarde te bieden.”
“Soms weten mensen precies op welke locatie ze afscheid willen nemen: de eigen kerk, een lievelingsrestaurant, een grote tent in de eigen tuin… Anderen zijn zoekende. Wij hopen dat onze afscheidsboerderij een aanvulling is op de mogelijke locaties.”
Al twaalf jaar geeft Sjoerdtje de Haan op eigenzinnige wijze invulling aan haar vak. “Als eenmansbedrijf kon ik mijn intuïtie volgen en samenwerken met partijen die pasten bij de uitvaart die ik op dat moment voorbereidde. Zo ontdekte ik waaraan mensen in rouw behoefte kunnen hebben en wat uitvaartzorg voor mij inhoudt.” Drie jaar geleden nam ze Riek Zijlstra in dienst en anderhalf jaar geleden Anneke van der Veen. “We zijn alle drie vrij intuïtief en creatief”, zegt Sjoerdtje. “Wij letten op details waardoor er altijd een goede balans is tussen persoonlijke aandacht en professionele begeleiding.”
Bron: Actief, 13 juni 2018