Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg en It Stee fan ôfskie bieden meerwaarde

Rust en ruimte. Dat is het eerste dat opvalt als je ‘It Stee fân ôfskie’ binnenkomt. Daarom past de afscheidsboerderij midden in Burgum ook zo goed bij Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg. Sjoerdtje, Anneke, Riek en Roel verzorgen uitvaarten namelijk vanuit die gedachte: zij bieden families rust in de week van afscheid en ruimte om vanuit eigen kracht invulling te geven aan de uitvaart.

Dat dit ook zo gevoeld wordt door vele nabestaanden, blijkt uit het feit dat de onderneming bijzondere uitvaarten en bijzondere families aantrekt. “Wij bieden extra zorg en dat voelen mensen. Wij trekken geen ‘muur op’ zodat de emoties van de families niet bij ons binnenkomen, wij werken juist vanuit die emotie. Als je niet meevoelt, kun je ook niet aanvoelen wat er nodig is. Terwijl juist daarin de meerwaarde zit.”
Sjoerdtje is gepassioneerd over het werk dat ze al veertien jaar met hart en ziel doet. “Ik heb zelf een achtergrond in de zorg en het onderwijs en ik merk dat ik er daardoor anders in sta. Anneke, Riek en Roel hebben precies diezelfde benadering. Als ze die niet hadden gehad, hadden we dit ook niet samen kunnen doen. Mensen komen bij ons omdat wij het anders doen: betrokken, rustig, creatief en met alle ruimte voor persoonlijke inbreng.”

It Stee fan ôfskie
Sjoerdtje is als ‘eenpitter’ begonnen, vanuit huis. “Maar ik ging al gauw op zoek naar een andere locatie. Toen deze boerderij voorbij kwam – voorheen was hierin Kiehool gevestigd – begon ik te dromen: zoveel ruimte, hoe zouden we dat kunnen invullen?” Het werd een familieproject van vijftien maanden. Het resultaat is een hele huiselijke omgeving. Er is een ontmoetingsruimte, een familieruimte, er zijn twee opbaarkamers, een workshopruimte en een expositieruimte. Kinderen kunnen er knutselen, er is een keukentje: kortom, alles om je thuis te voelen in de week waarin je afscheid neemt van je dierbare.

“We hebben zelfs onze eigen drukkerij voor rouwdrukwerk. Mensen vinden het zo fijn dat ze gewoon even kunnen binnenlopen. Oefenen voor de uitvaart, als je iets wilt zeggen bijvoorbeeld: het is allemaal mogelijk. Het is heel laagdrempelig.” Sjoerdtje voegt er aan toe: “Maar het hoeft natuurlijk niet in It Stee te gebeuren. Deze locatie is er voor wie er gebruik van wil maken, het is geen verplichting. Wij bewegen mee met wat de familie wil.”

Wat past bij jou?
De rode draad van de uitvaartzorg zoals Sjoerdtje en haar collega’s bieden is mensen in hun kracht zetten, zodat zij zelf handen en voeten kunnen geven aan het afscheid. “Mensen waren vroeger vaak toeschouwer na een overlijden. Dat hoeft niet meer: het is jouw afscheid, wat past bij jou en wat wil je doen om uiting te geven aan je gevoelens? Wil je bijvoorbeeld helpen bij de laatste verzorging, bij het ontwerpen van de kaart of de bloemstukken, wil je wat zeggen tijdens de uitvaart?”

Voorgesprekken
Bijna de helft van de uitvaarten komt tot stand na voorgesprekken met de persoon die zal overlijden. “Omdat wij extra zorg geven, trekken wij dat aan. Mensen die zelf hun uitvaart willen regelen, komen vaak bij ons terecht. We vinden dat bijzonder om te doen, want het geeft veel rust, als alles goed geregeld is.” Maar veel overlijdens komen onverwacht. En dan heeft de familie het zwaar. Ook dan hebben Sjoerdtje en haar collega’s oog voor de kleine dingen. “De rouwkaart na het overlijden van een jonge heit was een hele opvallende: felgroen. Onderweg naar de uitvaart reed ik voorbij een boom met diezelfde groene bladeren.
Die gaan dan mee voor op de condoléancetafel…”

(Bron: Onderstaand artikel komt uit Ondernemend Netwerk Noordoost)

2560 975 Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg